Leesverslag Algemeen
De kroongetuige - Maarten 't Hart
Algemene Informtatie:
- Schrijver:Maarten 't Hart
Titel: De kroongetuige
-Amsterdam, 1983, 4e druk (1983)
-Genre: Dectective, liefdesroman
Samenvatting:
Thomas Kuyper is een man die in een laboratorium werkt. Samen met zijn collega Alex deed hij vroeger allerlei proeven met spinnen, maar dat doet hij nu niet meer. Tegenwoordig werkt hij alleen nog maar met ratten. Hij onderzoekt over hoeveel tijd een rat kannibalisme gaat vertonen. Als een rat vijf dagen niet eet, beginnen ratten aan elkaar te eten. Thomas moet onderzoeken of, als je een rat inspuit met een bepaalde drugs, dat ze dan bijvoorbeeld al na 1 dag aan elkaar beginnen te eten. Dit zou dan een goede oplossing zijn om een rattenplaag te bestrijden.
Thomas is getrouwd met Leonie. Ze hebben geen kinderen, omdat Leonie onvruchtbaar is. Samen wonen ze in een groot huis.
Op een dag ging Thomas naar de bibliotheek toe om een boek te halen. Daar zat ze dan. Thomas was erg gefascineerd van de schaduw van de vrouw bij het afstempelen. Thomas snapte niet hoe hij op een schaduw van iemand kon vallen, maar het was wel zo. De vrouw was nog tamelijk jong en was best knap. Thomas was de dapperste niet en durfde niet op haar af te stappen. Daarom kwam hij dagen lang iedere dag naar de bibliotheek om een boek te komen halen en andere boeken weer terug te brengen. Het werd zelfs zo erg dat hij boeken haalde bij de bibliotheek, ze helemaal niet las, en ze de volgende dag weer terugbracht, alleen om de schaduw van de vrouw die de boeken deed afstempelen te zien.
In de week dat Leonie voor een week naar haar moeder was logeren kwam het eerste contact tussen Thomas en de vrouw bij het afstempelen. Ze raakte met elkaar aan de praat. Thomas kwam erachter dat de vrouw Jenny Fortuyn heette. Jenny woonde samen met haar huisgenote boven de bibliotheek in een klein appartementje. Op een gegeven moment kwamen Thomas en Jenny op het onderwerp wat voor werk Thomas deed. Thomas zei wat hij deed en Jenny was meteen heel geïnteresseerd. Ze spraken af dat Leonie een keer kwam kijken in het laboratorium. Van het één kwam het ander en op het gegeven moment gingen Jenny en Thomas iedere avond op kroegentour. De laatste avond van de kroegentour (de volgende dag zou Leonie weer thuiskomen) was Thomas dronken. Thomas wilde dat Jenny met hem mee naar huis ging, maar Jenny wilde dit helemaal niet. Thomas hebben daar, voor een kroeg, ruzie over gehad. Jenny is uiteindelijk alleen naar huis gegaan en Thomas ook.
Een paar dagen later kwam er een rechercheur naar het laboratorium. Rechercheur Lambert. Hij wilde met Thomas praten. Jenny was spoorloos verdwenen en er waren mensen die haar ruzie hadden zien maken met Thomas voor de kroeg. De theorie van de rechercheur was, dat Thomas het absoluut niet leuk vond dat Jenny niet mee was gegaan met hem naar huis na een week met elkaar uitgaan. Thomas is haar toen gevolgd en vermoord. Het lijk heeft hij toen aan zijn ratten gevoerd, want die hadden al een aantal dagen geen eten gehad. Jenny was namelijk die avond niet thuis gekomen. Thomas zei dat hij het niet had gedaan en zei dat Jenny vast wel bij de één of andere vriendin zal zitten. Thomas vroeg rechercheur Lambert of hij zijn vrouw er wel buiten wilde houden, want Thomas wilde niet dat Leonie iets van Jenny kwam te weten. (wat er zich tussen hem en Jenny hadden afgespeeld.) Dit vond rechercheur Lambert goed.
Een week later kwam rechercheur Lambert bij Thomas thuis met nog twee agenten bij zich. Hij zei dat Thomas gearresteerd was en Thomas werd meegenomen. Thomas was gearresteerd, omdat de man die tegenover het laboratorium woonde, de desbetreffende avond twee mensen het laboratorium in had zien gaan en een uur later maar één iemand eruit had zien komen. De man zei dat het Thomas en een dame was die hij naar binnen had zien gaan en Thomas alleen naar buiten had zien komen. Thomas liep de hoek om stapte in een auto en reed weg. Het was erg donker die avond het regende erg en het bliksemde, maar de man wist het zeker. Leonie werd het hele verhaal uitgelegd, maar Leonie wist zeker dat Thomas het niet had gedaan. Daarom ging Leonie ook op onderzoek uit toen Thomas in voorarrest zat. Thomas zat een hele tijd in voorarrest (mede doordat hij niks zei), want iedere keer dat hij bijna uit de gevangenis mocht, werd zijn voorarrest verlengd doordat er nieuwe dingen waren ontdekt. Eén keer was de kleding van Jenny gevonden op de wc in het laboratorium waardoor het voorarrest werd verlengd.
Ze kwam erachter dat Jenny om de andere week een andere vent had en altijd was het haar om de seks te doen, maar in een brief van Thomas stond dat hij niet met Jenny naar bed was geweest. Jenny zat dus om een andere rede achter Thomas aan. Ze kwam er ook achter dat Jenny aan de drugs zat. Na een paar dagen wist ze het: Jenny zat achter Thomas aan omdat ze achter Thomas’ drugs aanzat! De ratten werd namelijk drugs ingespoten in die drugs lagen in een kluis van het laboratorium. Maar dan was Jenny nog steeds niet terecht. Daarom ging Leonie verder zoeken naar aanwijzingen. Ze kwam bij een man terecht: Robert, de advocaat van Jenny. Ze hoorde van Jenny’s huisgenote dat ze wel heel erg ‘close’ waren. Leonie kon alleen niks aan hem vragen, want Robert was een paar weken geleden geïmmigreerd naar Australië. Daarom ging Leonie eens bij de oude buren van Robert op bezoek. Dat was een erg oude vrouw. Zij zei dat ze een paar weken iets raars bij Robert. Hij en zijn vrouw waren allemaal spullen in aan het pakken in de auto. Robert’s vrouw had een sjaal om en het sneeuwt, maar dat kon helemaal niet, want het was hartje zomer. De vrouw was al erg oud, dus dacht Leonie dat de vrouw zich vergiste. Dat ze in de war was met een keer dat Robert op wintersport ging ofzo.
Toen was de rechtszaak. De man die tegenover het laboratorium werd opgeroepen als getuige en deed zijn zegje. Toen Thomas dit verhaal hoorde ging hij in protest. Hij was op die tijd helemaal niet bij het laboratorium geweest en hij had helemaal geen rijbewijs of auto, dus kon hij dat niet geweest zijn. De rechtszaak werd verdaagd en een paar dagen later werd Thomas vrijgesproken wegens te weinig bewijs.
Toen Thomas weer thuis was ging hij met Leonie over de zaak praten. Hij zei dat hij de desbetreffende avond Jenny achter uit het laboratorium had zien komen met andere kleren aan als ze een uur geleden aan had en een sjaal voor haar mond, maar dat hij dit niet had gezegd, omdat hij haar niet wilde verraden. Toen wist Leonie precies hoe het in elkaar zat. Jenny had de sleutel van de kluis in het laboratorium ‘geleend’ van Thomas, had de drugs gejat en was toen samen met Robert naar Australië gevlucht. De sneeuw die de buurvrouw van Robert had gezien was dan de bloesem van de bomen. In het laboratorium had Jenny zich omgekleed vandaar de kleren van haar op de wc. Met dit verhaal gingen Thomas en Leonie naar rechercheur Lambert. Jenny kon alleen niet gepakt worden, want die was allang het land uit.
Verwachtingen
Dat ik dit boek gelezen heb is door mijn ouders. Mijn ouders zijn fanatieke
lezers en wij hebben nu dus ook een aardige thuisbibliotheek opgebouwd. Mijn vader keek de leeslijst door en vinkte de boeken aan die wij al thuis hadden staan, zo ook De kroongetuige. De titel sprak mij wel aan, omdat detectives mij wel aanstaan, dus ik vroeg waar dat boek over ging en of het de moeite waard was. Van mijn vader kreeg ik een positief antwoord en daarom heb ik het gelezen.
Ik verwachtte een echt detective boek en veel spanning en uiteindelijk een boef die gepakt werd.
Thema en Motieven
Het belangrijkste thema in het boek is niet zoals verwacht een misdaad, maar het is het huwelijk en/of kinderen krijgen. Het hele boek draait eigenlijk niet om de misdaad, maar om Leonie die geen kinderen kan krijgen en Thomas die daarom vreemd gaat met Jenny, die het niet de hele tijd over haar probleem heeft.
Natuurlijk speelt ook de misdaad wel een grote rol, wat op de grens van thema en motief ligt.
Belangrijkste Motieven:
-Kinderloosheid
-Verdwijning van slachtoffer
-trouw zijn
-Muziek, de allerbeste naar mijn mening. Steeds terugkerende strijd tussen Thomas en Leonie over de componisten Verdi en Schumann.
Beoordeling:
a. Ik vind het boek erg vlot om te lezen en dat is te danken aan de schrijfstijl, die erg vloeiend loopt en makkelijk te volgen is. Ook hoe hij gebeurtenissen uit het verleden kan koppelen aan wat nu gebeurt, zonder dat het met nadruk gebeurt. (Pag. 143: Voordat Schumann in ... zo schril klinkt.)
b. De vertelperspectief is erg sterk in het boek vind ik. De dialogen, maar ook het dagboek van Leonie en de ik-vertel situatie in het eerste hoofdstuk zorgen voor een boeiend geheel en dat toch makkelijk te volgen blijft.
De personages zijn sterk neergezet door 't Hart, je ziet goed dat hij zich goed kon inleven in mensen. De jaloezie van Leonie jegens Jenny is daar een sterk voorbeeld van. Het zijn uitgesproken karakters met allemaal wel hun eigen kleine verhaal in het grote verhaal.
Eindoordeel
Ik vind het boek De kroongetuige van Maarten 't Hart een sterk en interessant boek, mede dankzij de thema's en motieven die onderling soms gekoppeld zijn en de rode draad vormen door het verhaal heen. De misdaad staat niet centraal, maar hoe iedereen die er iets mee te maken heeft, er mee omgaat. De verwerking van De kroongetuige, Leonie, die geen kinderen kan krijgen en het lijk heeft gezien, is veel belangrijker dan de daad zelf. Dat maakt het tot een verrassend en mooi boek. Mijn verwachtingen zijn niet uitgekomen, maar tegelijkertijd door 't Hart overtroffen. Door op deze manier een detective te schrijven heeft hij mij weten te boeien tot de laatste bladzijde en dat het niet aan mijn verwachtingen voldoet, is deze keer juist een pluspunt.
Balk:
Links is zeer goed, rechts is matig.
Lijst van gebruikte bronnen.
-Wikipedia voor bepaalde definities, zoals vertelperspectief.
- http://www.scholieren.com/boekverslagen/6787 , samenvatting boek.
-Scholieren.com, verslagen vergelijken voor thema's en degelijke.