donderdag 16 februari 2012

Stromingsverslag Periode 2


Algemene informatie

Remco Campert, Het Leven is Vurrukkulluk
1961, De Bezige Bij, Amsterdam
Eerste druk 1961
31e druk, oktober 2011
ISBN 978 90 596 5146 3
170 bladzijden

Wat voor genre is het: Roman
Korte Samenvatting
Het verhaal begint op een mooie zomerdag in het park. Mees en Boelie ontmoeten een meisje Panda en lopen daarmee door het park. Ze worden achtervolgt door een grijsaard. Als ze naar het huis van Mees lopen irriteren ze zich zo erg aan de grijsaard dat ze hem neerslaan en geld uit zijn schoen jatten. Eenmaal thuis aangekomen probeert Mees, Panda het bed in te krijgen. Dit lukt ook en na de seks vertelt Mees uitgebreid over zijn verleden.
Ondertussen is Boelie naar een interview met een journalist die hij blijkbaar al goed kent. Na het interview gaat Boelie mee met de journalist, Ernst-Jan, om diens vrouw te ondervragen. Ernst-Jan denkt namelijk dat zij vreemdgaat, hij heeft hiertoe geen enkele reden maar daar brengt Boelie verandering in als hij met Etta, Ernst-Jan’s vrouw, op het bed van de buren terechtkomt. De buren komen echter eerder thuis dan verwacht en met een smoes komen Boelie en Etta weg.
De grijsaard is inmiddels wakker geworden en Tjeerd wil hem helpen het geld terug te vinden. Hiervoor gaan ze naar zijn oudtante Rosa. Schijnbaar kennen de grijsaard en Rosa elkaar van vroeger en kunnen ze niet meer stoppen met het praten. Tjeerd die eindelijk iets te doen had loopt geïrriteerd weg en gaat alsnog opzoek naar het huis.
Als hij bij het huis aankomt is daar een feest bezig, geregeld met het gestolen geld. Etta heeft daar ruzie met haar man en beland uiteindelijk met Boelie in bed en Mees voelt zich voor het eerst echt gelukkig.


Specifieke Opdracht
De schrijver probeert een realistisch beeld te geven van alle gebeurtenissen. Realisme is dan ook de belangrijkste stroming. Al lezende werd dit voor mij steeds duidelijker. De schrijver is een meester in het inleven van de personages, wat een zeer realistisch beeld gaf. Ook speelt het verhaal in het heden. Alle gebeurtenissen, hoe onwaarschijnlijk ook, worden door de schrijver zo betrouwbaar en realistisch mogelijk neergezet. Gebeurtenissen zijn ook gebaseerd op deels werkelijke ervaringen van de schrijver. Dit was niet zo simpel te ontdekken, maar naar mate ik in het verhaal gezogen werd, kwam ik het steeds meer tegen.


 “Waarom zou hij zich verzetten? Uit morele overwegingen? Kom nu; als je daaraan deed, kon je beter de rest van je leven thuis blijven zitten met dichtgespijkerde ramen en de deur op de grendel - dan had je een kleine kans dat je een fatsoenlijk mens bleef; alleen was er dan niemand die wist hoe fatsoenlijk je was.”

Een belangrijk kenmerk van de romantiek is het vluchten uit de werkelijkheid. Dit wordt hier zeer duidelijk afgekeurd door de schrijver, omdat dit een passage uit een monoloog van de schrijver is. He taalgebruik, meer spreektaal, meer emotie, toont de serieuze mening van Campert. Typerend realisme.

“Ik verveel me niet. Ik ben ongelukkig.'
'Omdat je in geluk gelooft. Iedereen die in geluk gelooft is ongelukkig.”

Dit is een citaat, dat heel duidelijk realisme uitdraagt. Nuchter en romantiek afkeurend. Geluk wordt gebruikt als een vlucht en dat wordt hier natuurlijk zeer negatief benoemd. Boelie vertelt hier aan het getrouwde meisje dat de eerste zin uitspreekt, dat ze eens niet moet weglopen voor haar problemen. Ze moet eens niet in een hoekje gaan zitten, maar opstaan nadenken over wat ze nu moet doen en dat dan ook doen. Zeer realistisch en passend in het tijdbeeld van eind jaren '50.

“Ik heb een hekel aan fantastische vertellingen. Sprookjes, dromen, saai-jans-fiction, de hele boel kan me gestolen worden.'
'Waarom, meisje?'
'Het gewone dagelijkse leven is al fantastisch genoeg.'
'Kind, kind,' de juffrouw hief de handen geschrokken ten plafond, 'waar haal je die onzin vandaan! Straks ga je nog zeggen dat de werkelijkheid fantastischer is dan een roman.”

Panda spreekt hierboven met een toiletjuffrouw. Een meningsverschil tussen beide en allebei geven zij deze. Ze zijn door de schrijver bedacht en toch zijn ze geheel objectief en beschouwend. Dit toont het realisme in het boek. Niet naturalistisch, die zich veel gelijkenissen vertoont met het realisme. Zoals de gewone man centraal te stellen en de kritiek scherp en direct te brengen. De schrijver wil hier door zijn objectiviteit niet de maatschappij voor gek verklaren en dat wil het naturalisme dan wel weer.

Dit boek is een duidelijke exponent van de stroming het Realisme. Het was vrij snel duidelijk en het werd gaande weg het boek alleen maar realistischer. Het leven is Verrukkulluk vind ik dan ook een zeer goede exponent van het realisme.
Campert probeert, dit zag ik pas nadat een vriend mij erop wees, generaties te koppelen. Hij probeert de samenleving weer te geven zoals hij is, maar door bijzonder taalgebruik, voornamelijk nieuwe woorden, weet hij de boel te binden.
Niet voor niets dan ook dat dit boek verkozen is tot boekenweekgeschenk van 2011.


Willem van Laatum 5A