zondag 17 februari 2013

Betoog Kip


De Bio-industrie
Vorige week zaterdag begaf ik mij op weg naar de stad in de hoopvolle veronderstelling enig vertier te vinden. Verzonken in was carnavaleske gedachtes, neem ik enigszins verrast een nieuw reclamebord waar. Het betreft een poster van twee kippen. De ene is een soort obesitaspatiënt, de ander is meer de anorexia versie. Stop de bio-industrie is de strekking van de poster, en nogal verdwaasd vervolg ik mijn weg. Dieren eten is slecht en de bio-industrie is al helemaal foute boel. Stemmingmakerij zei mijn op dan, als mijn zus weer eens verzandde in een eindeloos betoog tegen de kip met kerst.
Advertenties als deze horen mensen bang te maken en af te schrikken om goedkoop geproduceerd vlees te kopen. Het is de zoveelste poging van dierenminnend Nederland om de moderne maatschappij blijvend te veranderen. Een kansloze missie, als je kijkt naar het belang van de bio-industrie, en als je kijkt naar de kwaliteit ervan. Het afschaffen van de bio-industrie is ook volledig onnodig. De bio-industrie is zo slecht nog niet.
De gewone, doorsnee Nederlander wil zo goedkoop mogelijk voedsel verkrijgen. En dat moet ook kunnen, omdat voedsel de allereerste levensbehoefte van de mens is. Een wens die dus vervuld moet worden. De wet van vraag en aanbod gaat hier op en dus zullen er altijd bedrijven die wens blijven vervullen.
De stap van de obesitaskip naar de biologisch geproduceerde variant is erg groot. De bio-industrie produceert vlees dat tot 174% goedkoper is dan dat van de biologische producent. Volkomen begrijpelijk dus dat mensen kiezen voor hun portemonnee. Zo gaat het immers in het dagelijks leven ook de hele tijd. Men koopt geen auto van 45.000 euro, als er ook een vergelijkbaar model voor 25.000 euro te verkrijgen is.
Kiloknallers onderbouwen deze redenatie. Ondanks de grote druk van veel instanties zoals Wakker Dier, blijven de supermarkten stunten met vlees. Er is vraag, dus zullen de commerciële belangen boven de morele blijven staan. Een goed alternatief voor mensen met een smal budget is er niet, de bio-industrie zorgt ervoor dat die mensen toch vlees op hun bord hebben.
Juist dat vlees op je bord hebben is van belang voor deze mensen, Zo blijft er een afwisselend dieet bestaan, waardoor men in een betere gezondheid verkeert. Een belangrijk, en vaak gehoord, geluid is dat het eten van vlees niet noodzakelijk is. En dat is in het gros van de gevallen ook helemaal waar, de mens kan prima leven zonder vlees, maar een aantal essentiële eiwitten moet de mens halen uit dierlijke producten. En daar valt vlees onder. Het wordt de mens op die manier makkelijker gemaakt om alle benodigde eiwitten binnen te krijgen. Wakker Dier probeert de bevolking ervan te overtuigen dat men het welzijn van het dier moet onderschikken aan het eigen welzijn, namelijk een gezond en evenwichtig dieet. Maar dieren worden gehouden als consumptieproduct. We gebruiken deze dieren voor onze eigen gezondheid, ons eigen welzijn. Deze zaken zou je niet om moeten draaien, de mensen moeten niet worden gebruikt voor het welzijn van dieren. Het welzijn van de mens zou nooit ten koste moeten gaan van dat van een dier.

Het verbeterde welzijn van de dieren zou moeten bijdragen aan het welzijn van de mens. Dit is iets waar ik grote vraagtekens bij stel. De dieren die opgehokt zitten, nemen veel minder ruimte in dan de dieren bij de biologische industrie. De afvoer en regulering van gassen is tevens veel beter te begeleiden, omdat bij de bio-industrie de dieren in een gesloten hok zitten. Dankzij strenge regelgeving is dit goed afvoeren van gassen ook nog eens verplicht. Ziektes zijn vele malen beter onder controle te krijgen en uitbraken van ziektes al helemaal. Het gebruik van antibiotica is een ander argument tegen de bio-industrie. Van dit argument is alleen niet veel meer over, omdat er een zeer goede regelgeving is gekomen. Er zit geen standaard antibiotica meer in het voedsel dat de dieren krijgen.
Zo’n goede regelgeving heb je niet in de biologische industrie, een kip uit de biologische industrie bevat ook antibiotica. Dit wordt dan ‘’legaal’’ voorgeschreven door de veeartsen, waardoor er niets fouts aan zit. Het bestrijden van ziektes en het afvoeren van gassen gaat ook een stuk minder goed, omdat de kippen vrij kunnen rondlopen. Dit rondlopen is zwaar geromantiseerd, ze zitten gewoon in een stal en hebben 1 A4’tje meer ruimte per kip. Het woord scharrelkip is eigenlijk een vorm van volksverlakkerij. De biologische industrie is net zo goed commercieel gericht als de bio-industrie en dus moet er geld worden verdiend. Het dierenwelzijn verdwijnt dus langzamerhand naar de achtergrond, deels door de commercie en deel door de slechte controle op deze vorm van veeteelt.
Het is jammer dat er met een vergrootglas wordt gekeken naar de bio-industrie, en dat er niet kritisch wordt gekeken naar de biologische industrie. Het keurmerk is een soort vrijgeleide en mensen worden er nog door aangetrokken ook, ondanks de hogere prijs. De biologische industrie was een prima idee, maar is verworden tot een commerciële industrie waar de levenskwaliteit van kippen niet veel meer verschilt met die uit de bio-industrie.
De voordelen en nadelen van beide sectoren tegen elkaar uitgezet, levert geen winnaar op. De biologische veeteelt is niet beter dan de bio-industrie, en de bio-industrie is niet slechter. Het imago van de bio-industrie is gewoon heel slecht, en dat is te verklaren aan de hand van de onwetendheid van de mensen en de goede marketing van de biologische industrie. De hele bio-industrie wordt dus veel te slecht neergezet, vergeleken met de biologische industrie. Het is zo slecht nog niet.