maandag 28 mei 2012

Betoog Romantiek: Snikken en Grimlachjes


Snikken en Grimlachjes door Piet Paaltjens

Wie aan de romantiek denkt, denkt aan François Haverschmidt alias Piet Paaltjens. Men was de verlichting zat en een tegen beweging stond op. De Romantiek was geboren. Waar de Verlichting bol stond van strakke regels en de ratio. Daar ging de Romantiek recht tegenin door het gevoel, de passie en hartstocht.
François Haverschmidt werd geboren op de 14e februari 1835 te Leeuwarden. Zoals zo velen studeerde hij Theologie in Leiden, want dat was de enige studie waar een beurs voor werd gegeven. Opgeleid tot dominee trok hij naar Friesland om in Foudgum te prediken. Friesland was de plek voor hem, en dus vertrok hij enkele jaren later naar Den Helder, om daar zijn vrouw te ontmoeten en te trouwen. Toen hij vertrok naar Schiedam schreef hij daar zijn dichtbundel Snikken en Grimlachjes, maar hij publiceerde het niet onder zijn eigen naam, maar onder de naam Piet Paaltjens. Zijn dichtbundel zit vol met elementen uit de romantiek. De bundel was in zijn tijd al een daverend succes en kende al meerdere drukken. Haverschmidt dacht erg zwart over dingen en toen zijn vrouw overleed, kwam hij daar niet overheen. In 1894 pleegde hij zelfmoord. Door alle romantische invloeden is Snikken en Grimlachjes is representatief voor de literatuur van de romantiek.

Gevoel was een belangrijk element geworden in de Romantiek. De ratio werd verdrongen en er mocht weer op gevoel worden besloten. Zo ook op het gebied van de liefde. Partnerkeuze was redelijk vrij, zeker in vergelijking met de Verlichting, en alhoewel je het verdriet van een gebroken, afgewezen hart riskeerde, stond je gevoel uiten hoog in het vaandel. Haversschmidt gebruikt dit dan ook vaak in zijn gedichten. Een mooi voorbeeld is een klein gedichtje XXXIII:
Mijn hart was toegevroren,
Mijn tranen vloeiden niet meer,
Toen trof mij haar gloeiende blikstraal,
En de wateren ruischten weer.

O ware ik toch verdronken
In den bitterzilten vloed!
In liefdetranen, hoe brak ook,
Te smoren, is honingzoet.

Hier zit mooi het gevoel, de liefde en het uiten van je gevoelens in. Mannen waren geen machines meer, maar konden laten zien wat ze voelden.

Misschien wel het belangrijkste, en zeker het bekendste kenmerk van de Romantiek is het vluchten. Het vluchten uit het nu, uit de bestaande wereld, en soms zelfs uit het leven. Zo ook Haverschmidt. Veel van zijn gedichten gaan over vluchten, zeker in de dood. Dat dit een voorbode bleek voor zijn eigen einde, had niemand op dat moment verwacht. De Zelfmoordenaar is het meest direct geschreven gedicht over de dood. Wel schrijft Haverschmidt dit gedicht met een soort ironie, humor, om zo toch de spot te drijven met het hele idee van vluchten uit de werkelijkheid.
''En meteen zocht zijn blik
Naar een eiketak, dik
Genoeg om zijn lichaam te torsen.
Daarna haalde hij een strop
Uit zijn zak, hing zich op,
En toen kon hij zich niet meer bemorsen.''

Dat laatste regeltje, toont de rare humor van Haveschmidt. In het vers ervoor krijgt de Zelfmoordenaar een paar spetters op zijn jas en daar speelt Haverschmidt handig op in.
Dit element zit in bijna alle gedichten en dat is bijzonder. Waar in de Verlichting alles strak was geregeld, ook de kunst, daar zet Haverschmidt iedereen een hak, door zelfs zijn eigen gedachtegoed te bespotten. Dit was waarschijnlijk een manier voor hem om de romantiek te benadrukken en zijn doemdenken te verlichten.

Snikken en Grimlachjes laat zien te behoren tot de romantische literatuur. De gedichten zitten vol met aanwijsbare elementen van de Romantiek. Gevoel speelt een belangrijke rol, net zoals het vluchten. Haverschmidt vlucht zelf de poëzie in, de kunst dus. Snikken en Grimlachjes is representatief voor de romantiek, omdat het gevoel, passie en vluchten almaar terugkerende thema's zijn in de gedichten van Hamverschmidt. Zijn luchtige schrijfstijl met ironische humor maakt het tot een aangenaam te lezen bundeltje, dat een goed beeld geeft van het gedachtegoed in de 19e eeuw. Een bundel dat op iedere boekenplank te vinden zou moeten zijn.

Willem van Laatum 5A


Geen opmerkingen:

Een reactie posten