donderdag 31 mei 2012

Verwerkingsopdracht Literatuur of lectuur?


Joe Speedboot: Literatuur of lectuur?

Algemene informatie
Auteur: Tommy Wieringa
Titel: Joe Speedboot
Plaats: Amsterdam
Uitgever: de Bezige Bij
Druk: 2e
Aantal pagina's: 317

Genre
Roman, ontwikkelingsroman

Korte samenvatting
Joe Speedboot is het verhaal over een jongen genaamd Frans Hermans die op jonge leeftijd door een grasmaaier on
geluk in een coma beland. Als Fransje wakker word heeft hij een beperkte capaciteit wat betekend dat hij zijn arm alleen kan gebruiken. ‘Dat is net genoeg om te rukken’, merkte één van zijn oudere broers op. Fransje woont in Lomark samen met zijn vader, moeder en twee broers Sam en Dirk. In de tijd dat hij in coma lag, is er een mysterieuze jongen met een absurde naam Lomark binnen getrokken, Joe Speedboot. Tijdens zijn beperkte ontvankelijkheid voor zijn omgeving heeft Fransje veel gehoord over deze ‘buitenstaander’. Eenmaal tijdens zijn revalidatie begint Fransje weer aan zijn school. Hier zitten op dat moment Christophe Engel, Joe Speedboot en laten ook PJ.

Toen de kermis in het dorp kwam, moesten de twee broers Fransje meenemen naar de kermis. Ze parkeerde Fransje alleen niet op de kermis maar in een leegstaand huis. Waar Joe ineens opdook Fransje hielp. Hij zorgde ervoor dat niemand van de kermis kon genieten en blies het elektriciteitshuisje op. Sindsdien is Fransje gefascineerd door Joe.
Joe is samen met zijn vader en moeder naar Lomark verhuisd. Alhoewel zijn vader de inbouw van het huis niet heeft gered omdat het verhuisbusje in de gevel van Christophes huis reed en dwars door de vooruit vloog. Joe’s vader was direct dood. Zijn moeder en zijn zusje overleefde het ongeluk wel samen met Joe.

Op een gegeven moment kom PJ Eilander in Lomark wonen. Zij komt uit Zuid-Afrika en met zijn vieren maken zij hun school af. Ze nemen ieder hun eigen weg en Fransje ziet hoe de levens van zijn jeugdvrienden ontwikkelen en weer bij elkaar komen.
Zo leert PJ een schrijver kennen waar zij een, dan wel gewelddadige relatie mee aan gaat. De relatie vergaat maar de schrijver houdt er een boek aan over. Hierdoor komt eerst Fransje maar later ook Joe achter het verleden van PJ. De echte naam van Joe is het grote geheim van het verhaal, wat door PJ door haar nieuwsgierigheid en respectloosheid word ontrafeld. Fransje leert zijn enig functionerende lichaamsdeel, zijn arm, te gebruiken als wapen. Net als de samurai zoals hij zegt. 




Literair gewicht
Joe Speedboot. Een levendige roman geschreven door Tommy Wieringa. Een boek om op een regenachtige middag in een maal te verslinden. Met beeldende taal en beschrijven slaagt Wieringa erin om de lezer mee te nemen naar de wereld van Fransje Hermans. Dit taalgebruik zorgt ervoor dat Joe Speedboot onder de literatuur kan worden gerekend. Ook de ontwikkeling van de personages en de gebruikte humor zorgen voor een literair werk. Bijvoorbeeld de humor van de hoofdpersoon, Fransje. Wanneer hij zijn onbereikbare liefde PJ zijn werken laat lezen volgt deze dialoog: ''Je bent de ideale schrijver, je ziet alles en je zegt niets.'' Waarop Fransje het volgende op een papier zet: ''Dat is de definitie van God.''
De misschien wel mooiste zin uit het boek is de volgende:
''Het was het uur dat alles blauw wordt, metalig blauw, wanneer alle kleur uit de dingen terugtrekt en ze blauw en hard en donker maakt voordat ze langzaam wegzinken in de duisternis.''
Wieringa beschrijft niet alleen de zonsondergang zo beeldend, dit soort beelden worden vaker geschetst. Het beeldend schrijven is een belangrijk punt als het aan komt op literatuur of lectuur.
Zulke passages en de scheppende beschrijvingen zorgen voor het totaalplaatje, maar toch ontbreekt er wat aan deze roman. De verhaallijn is simpel, bizar, en de lezer raakt dan ook na een pagina of 100 meer geïnteresseerd in de dialogen en beschrijvingen, dan in hoe het zal aflopen met Joe Speedboot. Of wat zijn echte naam is. Al met al is Joe Speedboot is een vermakelijk boek dat best als literatuur door de beugel kan.





Lectuur                                                                                                          Literatuur


Geen opmerkingen:

Een reactie posten